Loading...
Menu

Uudet siivet, Kirsti Horn (2018)

Home / Vanhat tuulimyllyt / Uudet siivet, Kirsti Horn (2018)

Talkoot Nousiaisten Kotiseutuyhdistyksen museolla

Kuumana heinäkuun 30. päivänä vuonna 2018 sai Nousiaisten Kotiseutuyhdistyksen museomäellä seisova vanha Taka-Paijulan tuulimylly uudet siivet ja siipiakselin.

Akselin veistäminen on vaativaa puuhaa. Ensinnäkin on löydettävä tiheäsyinen, suora mänty. Kun se on kaadettu, on materiaalin kuivuttava ainakin vuoden päivät. Ja sitten on löydettävä mies, joka hallitsee hirsityön niin, että uudesta akselista tulee vanhan tarkka kopio. On nimittäin tärkeää, että akseli siipineen ja hammasrattaineen on tasapainossa. Kun mylly on 262 vuotta vanha, on sitä käytetty n 200 vuotta, ja kun se tänä päivänäkin on suhteellisen hyväkuntoinen, voidaan olettaa sen kaikkien osien toimineen moitteettomasti ja tasapainoisesti. Uusi akseli on ties kuinka mones kopion kopio, mutta on siis tärkeää, että korvaavia osia rakentaessa noudatetaan nöyrästi sitä mallia, jonka tiedetään koneessa toimineen.

Matti Ihander Raisiosta veisti uuden akselin tämän kesän aikana. Juha Lehtola kaatoi ja lahjoitti akselipuun kotiseutuyhdistykselle edellisenä vuonna.

Jarno Sainio oli valmistanut siivet jo pari vuotta aikaisemmin vanhan mallin mukaan ja osittain vanhaa materiaaliakin käyttäen. Siipiä nikkaroidessa on tärkeää valita hyvät tiheäsyiset ja suorat ruodepuut sekä hyvin ohutta lautaa ja rimoja siiven lapoja varten.

Talkooväkenä olivat Juha Lehtola, Seppo Lundgren ja Sulho Malminen. Naisväki hämmästeli ja filmasi taustalla, kun autoilja Timo Virtanen nosturillaan sujuvasti ohjasi lähes puolen tonnin painoisen akselista ja yhdestä siipiparista koostuvan taakan paikalleen. Puheenjohtaja ja akselin veistäjä asensivat sitten toisen siipiparin akselin toiseen reikään henkilönosturin korista käsin.

Museon päärakennuksen tuvassa Seija Valtonen tarjoili talkoolaisille harjannostajaiskahvit. Pöydän ääressä keskusteltiin työn seuraavista vaiheista: hammasrattaan kiinnityksestä akseliin, siipien tervaamisesta ja koko myllykoneiston osien kokoamisesta takaisin sellaiseksi kuin se on ollut Valistuksen ajasta lähtien.

 

Vanhimmat suomalaiset tuulimyllyt

Suomessa lasketaan olevan lähes 700 tuulimyllyä. Niitä on neljänlaisia: Puisia ovat Taka-Paijulan myllyn kaltaiset jalkamyllyt, harakkamyllyt sekä mamsellimyllyt. Puiset myllyt ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta 1800-luvulta, kun taas vanhimmat nk. amerikkalaisista tuulimyllyistä, eli teräksestä rakennetuista tuulipumpuista, lähestyvät 100 vuoden ikää.

Taka-Paijulan mylly on rakennettu vuonna 1756. Toistaiseksi tiedossamme on 18 tuulimyllyä 1700-luvulta. Vanhin näistä on Hailuodossa. Se on rakennettu vuonna 1712. Kaikki muut ovat Varsinais-Suomen pohjoisessa saaristossa ja rannikkoalueella. Nämä myllyt ovat keskenään rakenteeltaan ja yksityiskohdiltaan hyvin samantapaisia, vaikka niiden rakentamisvuodet ovat 70-80 vuoden ajalta alkaen 1732. Myös 1800-luvun alkuvuosikymmenellä on siis vielä rakennettu samaan tyyliin. Näitä on toistaiseksi löytynyt kolme kappaletta – ja lisäksi on löytynyt 5 samanlaista tuulimyllyä, joissa ei ole vuosilukua. Myllyjen yhteneväisen muotokielen voisi olettaa viittaavan samojen mestareiden, ehkä myllynrakentajasuvun tuotantoon, mutta näiltä osin on tutkimus vielä aivan alussa. Joka tapauksessa ovat säilyneet tuulimyllyt aikansa valioita, erityisen huolellisesti ja hyvistä materiaaleista rakennettuja. Hienot koneet ovat aina olleet omistajiensa ylpeyden aiheita, ja nämä nimenomaiset myllyt myös ahkerassa käytössä jopa toiseen maailmansotaan asti. Siksi niitä on hoidettukin niin hyvin, että vielä saamme hämmästellä niiden nerokasta tekniikkaa ja kaunista käsityötä Nousiaisten lisäksi seitsemässä museomyllyssä: Yläne 1760-luvulta, Vehmaa 1786, Skräbböle Paraisilla 1786, Reppuniemi Pöytyällä 1806; vailla vuosilukua ovat Taivassalon, Rymättylän ja Naantalin museomyllyt. Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen mylly on kokonaisuutena, sisältä ja ulkoa, aidoimmassa kunnossa. Muut myllyvanhukset ovat yksityisomistuksessa alkuperäisillä sijoillaan pihapiirien tuntumassa.

Nousiaisten Kotiseutuyhdistys ry toivottaa yleisön tervetulleeksi tutustumaan kunnostettuun myllyyn. Museo on auki suvisunnuntaisin klo 12-15 ja sopimuksesta ryhmille.

 

Yhteystiedot: www.nousiaistenkotiseutuyhdistys.fi

Artikkeli julkaistiin Vakka-Suomen Sanomissa 11.10.2018