Loading...
Menu

Miten tuulimylly korjataan – käytännön esimerkkejä

Home / Vanhat tuulimyllyt / Miten tuulimylly korjataan – käytännön esimerkkejä

Tuulimyllyjä voi kunnostaa monella tavalla, mutta jotta niiden kulttuurihistoriallinen arvo säilyisi, on tärkeää olla vaihtamatta toimivia osia, tärkeää on myös käyttää valikoitua puumateriaalia ja noudattaa perinteisiä työmenetelmiä sekä samantapaisten vanhojen myllyjen alkuperäisiä yksityiskohtia niissä tapauksissa, joissa edellinen korjaus on epäonnistunut. Kuvaraportit 2, 3 ja 4 Tennäsissä Paraisilla kuvaavat, mitä joidenkin tärkeiden rakennusosien korjaustyö sisältää erityisesti saariston ja maamme lounaisrannikon jalkamyllyissä. Kuvaraportit 5 ja 6 käsittelevät vanhan harakkamyllyn korjausta ja rekonstruktiota. Esimerkkinä on Notön mylly, joka on Söderlångvikin kartanon mailla Kemiönsaaressa. Kuvaraportti 7 kuvaa kysymyksiä ja ratkaisuja liittyen siipien vaihtoon. Esimerkkeinä ovat Alitalon mylly Naantalin Luonnonmaalla, Eriksnäsin mylly Sipoossa ja Notön mylly Söderlångvikin kartanolla Kemiönsaaressa. Esitettyjä korjausten periaatteita voi soveltaen noudattaa myös muunlaisissa myllyissä edellyttäen, että kunnioitetaan kunkin kohteen ainutlaatuista muotoilua ja historiaa. Ohjeet kuvattujen rakennusosien huoltamiselle täydentävät esityksiä, jotka on suunnattu sekä myllyjen omistajille että niiden korjaajille.

Saaristolaismyllyn jalustan uusiminen; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 2; Kirsti Horn 15.1.2021 (PDF, 13.2 MB) … myllyrakennusmestari Peter Karlsson johtaa Västergårdin myllyaitan nostoa Paraisilla ja aloittaa sitten peruskorjauksen perustuksista. Teksti ja valokuvat: Kirsti Horn.

Saaristolaismyllyn rakenteen ja koneen korjauksia; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 3; Kirsti Horn 15.1.2021 (PDF, 6.9 MB) … myllyaitan alapohjan rakenteiden korjaus ja siipiakselin vaihto uuteen. Myllyrakennusmestari Peter Karlsson asentaa verstaallaan valmistamia osia Västergårdin myllyyn. Teksti ja valokuvat: Kirsti Horn.

Saaristolaismyllyn siipien uusiminen; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 4; Kirsti Horn 15.1.2021 (PDF, 18.6 MB) … myllyrakennusmestari Peter Karlssonin valmistamat siivet kruunaavat Västergårdin pihapiirin Tennäsissä Paraisilla. Teksti ja valokuvat: Kirsti Horn.

Notön harakkamyllyn rekonstruktio; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 5; Kirsti Horn 22.11.2022 (PDF, 2.2 MB) … tässä olikin aivan selvää, että oli suoritettava radikaali leikkaus. Myllyrakennusmestari Karlsson kuljetti myllyn yläosan työpajalleen malliksi rekonstruktiolle eli kopiolle! Notön mylly, Söderlångvikin kartano Kemiönsaari. Teksti ja kuvat: Kirsti Horn.

Naparauta, päällys- ja aluskivi Notön myllyssä; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 6; Kirsti Horn 22.11.2022 (PDF, 6.9 MB) … tässä osassa saamme nähdä myllyn sydämen, jauhinkivet, ja kaikki koneen osat, jotka tarvitaan, jotta yläkivi saadaan pyörimään. Notön mylly, Söderlångvikin kartano Kemiönsaari. Teksti ja kuvat: Kirsti Horn.

Siipien asentaminen; MITEN TUULIMYLLY KORJATAAN /nro 7; Kirsti Horn 22.11.2022 (PDF, 7.8 MB) … siipien vaihto on tavallisin tuulimyllyn korjaustoimenpide. Miten pitää toimia siiven muodon ja asennuksen suhteen? Mallina Alitalon mylly Naantalin Luonnonmaalla, Eriksnäsin mylly Sipoossa ja Notön mylly Söderlångvikin kartano Kemiönsaari. Teksti ja kuvat: Kirsti Horn.